Tort czekoladowo-wafelkowy
Kakaowe biszkopty skropione sokiem z cytrynu przełożone pysznym kremem budyniowym z dodatkiem chrupiących orzechów, kawałków gorzkiej czekolady i pokruszonych wafelków czekoladowych. Całość uwieńczona słodką i w dodatku pięknie błyszczącą polewą. Polecam!
Ps. do zdjęcia po raz pierwszy pozował mój Mąż … powiem Wam cierpliwym modelem to on nie jest 😉 , … ale za to degustatorem wyśmienitym 😀
Składniki:
Biszkopt kakaowy (forma średnicy 24 cm) z tego przepisu
Składniki na krem:
2 budynie waniliowe z cukrem, jeśli macie bez cukru dodajemy go zgodnie z instrukcja na opakowaniu
700 ml mleka (ilość mleka zmniejszamy w stosunku do ilości podanej na opakowaniu budyniów)
250 g masła
½ szklanki cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady 70 %
50 g orzechów włoskich
3 wafelki czekoladowe w czekoladzie typu princessa
Składniki na polewę:
8 łyżek cukru
4 łyżki kakao
100 g masła
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody do rozpuszczenia żelatyny
Dodatkowo:
sok z 1/2 cytryny
1/4 wody
4-5 wafelków do lodów lub rurek z kremem (część kruszymy, część pozostawiamy w całości do dekoracji, jak na zdjęciu)
Wykonanie:
Biszkopt pieczemy wg tego przepisu.
Krem budyniowy
Mleko wlewamy do rondla, odlewamy ok.200 ml do większego kubka lub miseczki, dodajemy budyń z paczek i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy, a następnie energicznie mieszając mleko wlewamy mieszaninę budyniową. Chwilę gotujemy, cały czas mieszając, do czasu aż budyń zrobi się gęsty. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia dotykała jego powierzchni i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Budyń najlepiej ugotować dzień wcześniej lub rano a wieczorem składać tort.
Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Ostawiamy do przestygnięcia. Czekoladę i wafelki siekamy nożem na mniejsze kawałki.
W misce miksujemy masło, stopniowo dodajemy całkowicie wystudzony budyń (ja nie zawsze dodaje cały budyń … moje pomocniki muszą zawsze próbować ;). Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odkładamy ok. 3-4 łyżek masy, którą wykorzystamy do posmarowania wierzchu ciasta, jako bazę pod polewę czekoladową. Do pozostałej masy dodajemy uprażone i posiekane orzechy, posiekaną czekoladę i wafelki. Mieszamy.
Polewa czekoladowa
Żelatynę zalewamy gorąca woda, mieszamy i odstawiamy. Do małego rondla wrzucamy masło, wsypujemy cukier i kakao, dodajemy jogurt, całość mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy z palnika i wlewamy żelatynę, łączymy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy, aby polewa przestygła i lekko stężała.
Biszkopt kroimy na 3 równe części, każdy blat skrapiamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą i przekładamy budyniowo-wafelkową masą. Natomiast wierzch i boki ciasta smarujemy wcześniej odłożoną masą bez orzechów, czekolady i wafelków. Całość zlewamy polewą czekoladowa i dekorujemy pokruszonymi wafelkami.
Smacznego!
WOW! Absolutnie powalający… bardzo rzadko jadam torty, bo wiadomo, nie ma okazji, ale taki spróbuję sama zrobić 😀 Zobaczymy co wyjdzie!
Pyszne ciacho;)
Jaki wspaniały! Z wielką chęcią bym go zjadła! :))
https://buszujwkuchni.com/- zapraszam 🙂
Dzięki:-)