Tort czekoladowy
Składniki na ciasto (przepis ze strony „Moje Wypieki” z małymi modyfikacjami:
200 g mąki pszennej
4 jajka
200 ml mleka
170 ml oleju rzepakowego
1,5 szkl. brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
40 g kakao
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
2 gorzkie czekolady
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 litra mleka + 1/3 szkl. mleka
200 g masła
1 szkl. cukru
Wykonanie:
Ciasto
W misce, za pomocą rózgi kuchennej roztrzepujemy jajka z cukrem, mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Łączymy suche składniki z mokrymi. Ciasto, ma dość płynną konsystencję, przelewamy do tortownicy (spód wykładamy papierem do pieczenia) pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok 50 min, do suchego patyczka.
Ciasto odstawiamy do wystygnięcia, następnie zcinamy wybrzuszenie, które później wykorzystamy do obsypania wierzchu tortu, pozostałą część przecinamy wzdłuż na 2 krążki.
Krem czekoladowy
W garnku, na wolnym ogniu, rozpuszczamy czekolady z 3 łyżkami wody. W małym naczyniu mieszamy mąki z kakao, kawą i 1/3 szkl. mleka. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Gdy mleko z cukrem się zagotuje wlewamy je do rozpuszczanej czekolady, zagotowujemy i dodajemy ciągle mieszając mieszaninę mąki, kakao i kawy z mlekiem. Całość zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. W naczyniu ucieramy masło na jednolitą masę. Masło dodajemy do zimnej masy miksując na wolnych obrotach.
Ciasto czekoladowe przekładamy kremem, smarujemy wierzch i posypujemy pokruszonym ciastem.
Smacznego!
Pychotka Ciociu :*