Tort czekoladowy

  IMGP1422

 IMGP1425

IMGP1437

Składniki na ciasto (przepis ze strony „Moje Wypieki” z małymi modyfikacjami:

200 g mąki pszennej

 4 jajka

 200 ml mleka

 170 ml oleju rzepakowego

 1,5 szkl. brązowego cukru

 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 40 g kakao

 pół łyżeczki sody oczyszczonej

 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

2 gorzkie czekolady

2 łyżki kakao

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

3 łyżki mąki

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 litra mleka + 1/3 szkl. mleka

200 g masła

1 szkl. cukru

Wykonanie:

Ciasto

W misce, za pomocą rózgi kuchennej roztrzepujemy jajka z cukrem, mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Łączymy suche składniki z mokrymi. Ciasto, ma dość płynną konsystencję, przelewamy do tortownicy (spód wykładamy papierem do pieczenia) pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok 50 min, do suchego patyczka.

Ciasto odstawiamy do wystygnięcia, następnie zcinamy wybrzuszenie, które później wykorzystamy do obsypania wierzchu tortu, pozostałą część przecinamy wzdłuż na  2 krążki.

Krem czekoladowy

W garnku, na wolnym ogniu, rozpuszczamy czekolady z 3 łyżkami wody. W małym naczyniu mieszamy mąki z kakao, kawą i 1/3 szkl. mleka. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Gdy mleko z cukrem się zagotuje wlewamy je do rozpuszczanej czekolady, zagotowujemy i dodajemy ciągle mieszając mieszaninę mąki, kakao i kawy z mlekiem. Całość zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. W naczyniu ucieramy masło na jednolitą masę. Masło dodajemy do zimnej masy miksując na wolnych obrotach.

Ciasto czekoladowe przekładamy kremem, smarujemy wierzch i posypujemy pokruszonym ciastem.

Smacznego!

Jedna odpowiedź na „Tort czekoladowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa