Tort czekoladowy ombre

Blaty kakaowego ciasta w różnych odcieniach … nasączone kawą … przełożone powidłami śliwkowymi … całość złożona w torcik i przykryta kremem czekoladowym na bazie serka mascarpone. Pyszne połączenie … piękny wygląd.

torcik czekoladowy (7)-3-2torcik czekoladowy (37)-2

Składniki na ciasto (4 blaty średnicy 18cm):

370 g mąki pszennej

4 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

5 jajek

200 g cukru

220 g masła

250 ml mleka

1 łyżeczka ekstraktu z waniliowego

6 łyżek kakao

Składniki na krem:

300 ml śmietany

300 g serka naturalnego

500 g serka mascarpone

400 g cukru pudru

6 łyżek kakao

Dodatkowo:

1 słoiczek powideł śliwkowych

½ szklanki zaparzonej ulubionym sposobem kawy do skropienia blatów

Wykonanie ciasto:

Formy wykładamy papierem do pieczenia tylko spód. Odstawiamy.

W małym rondlu rozpuszczamy masło w mleku. Odstawiamy do przestygnięcia.

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C, piekę z termoobiegiem.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawiamy.

Do większej miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i miksujemy do czasu uzyskania jasnej puszystej masy. Cały czas miksując stopniowo oddajemy mąkę i mleko z masłem oraz ekstrakt z wanilii. Ciasto dzielimy na cztery równe części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, miksujemy. Do drugiej dodajemy 2 łyżki kakao, do trzeciej porcji 1 łyżkę kakao. Ostatnią, czwarta porcję pozostawiamy bez dodatku kakao. Każdą porcję ciasta przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 20 minut do suchego patyczka.

Wykonanie krem:

Do wysokiej miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę, ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder, serek mascarpone i serek naturalny. Całość miksujemy do czasu połączenia składników. Krem dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy trzy łyżki kakao, do drugiej dwie łyżki kakao i do trzeciej porcji jedną łyżkę.

Na paterze układamy najciemniejszy blat ciasta, skrapiamy kawą i smarujemy powidłami. Tak postępujemy z wszystkim krążkami ciasta układając je od najciemniejszego do najjaśniejszego. Cały tor smarujemy cienką warstwą kremu, zaczynając od dołu najciemniejszym kremem.

Do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (użyłam tylki 1M do robienia różyczek) przekładamy krem z największą zawartością kakao i zdobimy tort tak, aby odcień kremu odpowiadał kolorowi blatu ciasta. Tak sam postępujemy z pozostałymi odcieniami kremu.

Udekorowany torcik wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

3 odpowiedzi na „Tort czekoladowy ombre”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa