Tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi

Wilgotne, czekoladowe ciasto biszkoptowe, skropione czarną kawą … przełożone słodkimi powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną … całość polana czekoladowy ganache … po prostu „niebo w gębie”.
tort-czekoladowy-z-powidlamiii-18tort-czekoladowy-z-powidlami-79tort-czekoladowy-z-powidlami-64

Składniki:

Biszkopt czekoladowy, przepis tutaj

Składniki do przełożenia tortu:

500 ml śmietany kremówki 36%, dobrze schłodzonej

3-4 łyżki cukru pudru

słoiczek powideł śliwkowych

1/3 szklanki mocnej kawy lub whisky do skropienia blatów ciasta

Składniki na ganache czekoladowy:

150 g gorzkiej czekolady 70%

170 ml śmietany

Wykonanie biszkopt:

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wypuszczając papier do pieczenia poza obręcz tortownicy. Boki tortownicy smarujemy masłem. Z papieru do pieczenia wycinamy dwa paski szerokości nieco większej niż wysokość tortownicy. Papierem wykładamy boki tortownicy przyklejając je na masło. Odstawiamy.

W mniejszej misce mieszamy mąki, kakao i proszek do pieczenia. Odstawiamy.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany. Dodajemy w trzech partiach cukier, miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Pomału wlewamy olej cały czas miksując. Do ubitej masy w dwóch partiach wsypujemy suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką a następnie chwilę mikserem na najniższych obrotach. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 165 st. C z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem biszkopt sprawdzamy patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy, a ciasto przy krawędzi jest leciutko pomarszczone biszkopt jest gotowy. Wyjmujemy go z piekarnika zrzucając energicznie z ok. 15 cm na blat. Biszkopt zostawiamy na ok. 5 minut w formie, a następnie zdejmujemy obręcz tortownicy i ściągamy papier. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Wystudzony biszkopt kroimy na trzy równe blaty.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę.

Blat ciasta układamy na paterze skrapiamy kawą lub alkoholem, smarujemy powidłami i śmietaną, przykrywamy drugim blatem i czynność powtarzamy do złożenia całego tortu. Boki i wierzch tortu smarujemy śmietaną i polewamy czekoladowym ganache.

Wykonanie ganache czekoladowy:

W małym rondlu zagotowujemy śmietanę, zestawiamy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na kilka minut, a następnie mieszamy do połączenia składników.

Smacznego!

tort-czekoladowy-z-powidlami-74

2 odpowiedzi na „Tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa