Tort kasate
Tort kasate … kremowa konsystencja … chrupiące kawałki orzechów i czekolady … na wierzchu doskonale przełamujące słodycz całości, orzeźwiające wiśnie zatopione oczywiście w wiśniowej galaretce. Ulubione ciasto mojego Męża :-), z przepisu od Teściowej. Może nie całkiem dietetyczne 😉 , ale naprawdę pyszne!
Składnik na spód:
200 g herbatników
1 łyżka masła
Składniki na masę:
8 jajek
2 szklanki mleka
1 ½ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
400 g masła
100 g gorzkiej czekolady
100 g rodzynek
100 g orzechów włoskich
Wiśniowy wierzch:
300 ml wiśni w syropie własnym (wiśni ze słoika) lub wiśni świeżych lub mrożonych
1 galaretka wiśniowa
1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie spód:
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Ciastka rozkruszamy i przekładamy do malaksera, dodajemy masło i miksujemy. Ciasteczkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając palcami spód. Wstawiamy do lodówki.
Masa:
Do wysokiego garnka wbijamy jajka dodajemy cukier i mleko. Składniki roztrzepujemy lub miksujemy do połączenia składników. Masę podgrzewa cały czas mieszając do czasu, aż zacznie się gęstnieć. Nie podgrzewamy zbyt długo, aby masa sie nie zważyła. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Orzechy prażymy na suchej patelni. Odstawiamy do przestygnięcia.
Masło ucieramy na puszysto. Cały czas miksując dodajemy po łyżce schłodzonej masy jajecznej. Następnie do ładnie połączonej masy dodajemy posiekane orzechy i czekoladę oraz rodzynki. Mieszamy i przekładamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki.
Wiśniowy wierzch:
W małym rondlu podgrzewamy syrop z wiśni uzupełniając wodą (do ilości płynu potrzebnego do przygotowania galaretki zazwyczaj 500 ml). Zagotowujemy, zestawiamy z palnika wsypujemy galaretkę i żelatynę. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy do niej wiśnie i wylewamy na deser kasate. Wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
A mąki się nie daje do ciasta?
Nie bez mąki, ciast też się nie piecze proszę przeczytać cały przepis
Co zrobić aby masa jasna stężała szybciej?
W masie jest dużo masła ono musi ztwardniec można jedynie do zamrażarki spróbować wstawić na jakieś 15 20 min
Mam dokładnie taki sam przepis i nie wiem dlaczego podczas mieszania mikserem i łączenia składników masa zaczyna się ważyć ???
Mi raz się masa zważyła, gdy do masła dawałam za dużo masy jajecznej na raz, może tu jest proble
Czy to możliwe, że to kwestia różnej temperatury składników?
Też tak może być, najpepij mieć składniki w temperaturze pokojowej. Dziś robiłam ten tort jak co roku na Świata:) wyszedł idealnie,
Kochani, ta masa ma zgęstnieć podczas podgrzewania jak budyn? Proszę poratujcie
Tak, jak prawie budyń, trzeba ją dość długo podgrzewać na wolnym ogniu
Przepis jest niedokładny. Należałoby napisać czy gotując budyń ma się zagotować czy należy nie dopuścić do gotowania.podrzewac aż zacznie gęstnieć ale nie za dlugo. Ma on wyglądać jak budyń czy niekoniecznie aż taki gęsty?!
Raczej nie powinien się zagotować, masa nie jest mocno gęsta, ale jak ostygnie tężeje.
Najpierw mam pianke z tych jajek później jak stygnie to robi się rzadkie. Już nie wiem jak to robić żeby było dobrze. Trzy podejścia i zawsze to samo .
Hmm może za mocno masą jest ubijana??? Albo za bardzo podgrzewa.. po długim mieszaniu i podgrzewaniu powinna zrobić się jak budyń, potem ja odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i już nie można jej mieszać żeby się nie rozwodniła…może tu jest przyczyna
Masa po podgrzaniu i ubiciu nie jest zbyt gęsta,czy taka połączyć z maslem
Przede wszystkim taką masę jajeczna należy bardzo wolno podgrzewać,nie za szybko bo właśnie przez to robi się rzadka.Ciesze się że trafiłam na ten przepis bo robiłam ten torcik”wieki”temu,zawsze wychodził,był troszeczkę inny bo masę dzieliłam na dwie części,do jednej dodawałam kakao i wiorke kokosowa a do drogiej jak w przepisie:rodzynki i orzechy .Torcik zawsze robiłam na biszkopcie .
Teraz właśnie moje urodziny i ten torcik powróci na mój stół.
Dziękuję