Tort Oreo z malinami

Puszyste, wilgotne blaty ciasta skropione sokiem z cytryn i przełożone słodkim śmietanowym kremem … napakowanym świeżymi malinami … całość uwieńczona czekoladową polewą i uwielbianymi przez moje Córki ciastkami Oreo!


Składniki na biszkopt  (2 tortownice średnicy 18cm lub jedna 24 cm)

5 jajek

¾ szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Składniki na krem:

500 ml śmietany kremówki 30-36 % dobrze schłodzonej

250 g serka mascarpone dobrze schłodzonej

5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

sok z 1 cytryny do skropienia biszkoptu

200 g świeżych malin

Składniki polewę czekoladową:

70 g gorzkiej czekolady 70%

50 ml śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:

opakowanie ciastek Oreo

Wykonanie biszkopt:

Piekarnik nastawiamy na 165 st. C z termoobiegiem.

Tortownice wykładamy papierem do pieczenia (użyłam 2 tortownic o średnicy 18 cm każda), wypuszczając papier do pieczenia poza obręcz tortownic. Boki tortownicy smarujemy masłem. Z papieru do pieczenia wycinamy paski szerokości nieco większej niż wysokość tortownicy. Papierem wykładamy boki tortownicy przyklejając je na masło do boków formy. Odstawiamy.

W mniejszej misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia. Odstawiamy.

Jajka miksujemy z cukrem do czasu uzyskania gładkiej jasnej piany. Miksowanie trwa dość długo ok. 10-15 minut, możemy też miksować najpierw 2 minuty, zrobić przerwę na ok 10 minut, aby cukier się rozpuścił i ponownie miksować do czasu aż masa się ubije.

Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki i olej. Puszyste ciasto przekładamy do tortownic, dzieląc je na równe porcje i pieczemy ok. 35 minut (to suchego patyczka). Jeśli pieczecie biszkopt w formie 24 cm musimy dostosować czas pieczenia.

Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Śmietanowy krem

Do wysokiego naczynia przelewamy śmietanę, wsypujemy cukier puder oraz dodajemy serek mascarpone miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Miksujemy nie zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła.

Każdy wystudzony biszkopty kroimy na 3 równe blaty (w sumie otrzymamy 6 krążki ciasta). Pierwszy blat układamy na paterze, skrapiamy sokiem z cytryny smarujemy kremem, rozkładamy maliny wciskając je delikatnie w krem, smarujemy ponownie cienko kremem i przykrywamy kolejnym blatem, czynność powtarzamy z wszystkimi blatami ciasta. Wierzch i boki tortu smarujemy śmietankowym kremem.

Wykonanie ganache czekoladowy:

W małym rondlu zagotowujemy śmietanę, zestawiamy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na kilka minut, a następnie mieszamy do połączenia składników.

Brzegi tortu polewamy ganach czekoladowym i przyozdabiamy ciastkami Oreo.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa