Tort z gruszkami

Dziś do kawy tort z gruszkami… blaty ciast napakowane dużą ilością jabłek, orzechów i rodzynek z dodatkiem sporej ilości cynamonu… a wszystko przełożone śmietanowym kremem i uwieńczone gotowanymi w korzennych przyprawach gruszkami … do tego jeszcze sos karmelowy i orzechy włoskie do posypania …pycha!

Składniki na blaty ciasta (2 formy o średnicy 18 cm, lub jedna o średnicy 24 cm)

3 duże jabłka

200 g masła

2 ½  szklanki mąki

1 szklanka cukru

2 jajka

3 łyżeczki cynamonu

½ szklanki zmielonych lub pokruszonych orzechów włoskich

½ szklanki rodzynek

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem

250 ml śmietany kremówki 36% dobrze schłodzonej

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie gruszek:

Składniki :

6 gruszek (twardych)

1 litr wody

1 anyż gwiazdkowaty

kawałek kory cynamonu

1 łyżka cukru

Dodatkowo:

kilka orzechów włoskich, sos karmelowy z tego przepisu lub kupny

Wykonanie:

Przygotowanie gruszek

Gruszki obieramy ze skórki ( zostawiamy ogonki) i pozbawiamy gniazd nasiennych (można też zostawić). Gruszki przekładamy do rondla, zalewamy wodą, a następnie dodajemy cukier, anyż i cynamon. Gotujemy do miękkość (mi zajęło to 30 min., ale długość zależy od wielkości gruszek). Ugotowane owoce wyciągamy z zalewy do przestygnięcia.

Pieczenie ciasta

W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy obrane i pokrojone w cienkie talarki jabłka, mieszamy i wyłączamy palnik. Do jabłek i masła dodajemy rozbełtane jajka oraz pozostałe produkty (cukier, mąkę, proszek, sodę, cynamon, rodzynki i orzechy). Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenie  tortownicy i pieczemy ok. 45 min w temperaturze 180 st. C. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie kremu

Do wysokiego naczynia przelewamy śmietanę, dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Miksujemy do czasu uzyskania gładkiego, puszystego kremu.

Składamy tort

Na paterze lub talerzu układamy blat ciasta smarujemy kremem i przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy resztą kremu. Na wierzchu układamy ugotowane i odsączone z zalewy gruszki. Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i polewamy karmelem.

Smacznego!

 

2 odpowiedzi na „Tort z gruszkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa