Tort z gruszkami
Dziś do kawy tort z gruszkami… blaty ciast napakowane dużą ilością jabłek, orzechów i rodzynek z dodatkiem sporej ilości cynamonu… a wszystko przełożone śmietanowym kremem i uwieńczone gotowanymi w korzennych przyprawach gruszkami … do tego jeszcze sos karmelowy i orzechy włoskie do posypania …pycha!
Składniki na blaty ciasta (2 formy o średnicy 18 cm, lub jedna o średnicy 24 cm)
3 duże jabłka
200 g masła
2 ½ szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
3 łyżeczki cynamonu
½ szklanki zmielonych lub pokruszonych orzechów włoskich
½ szklanki rodzynek
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem
250 ml śmietany kremówki 36% dobrze schłodzonej
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie gruszek:
Składniki :
6 gruszek (twardych)
1 litr wody
1 anyż gwiazdkowaty
kawałek kory cynamonu
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
kilka orzechów włoskich, sos karmelowy z tego przepisu lub kupny
Wykonanie:
Przygotowanie gruszek
Gruszki obieramy ze skórki ( zostawiamy ogonki) i pozbawiamy gniazd nasiennych (można też zostawić). Gruszki przekładamy do rondla, zalewamy wodą, a następnie dodajemy cukier, anyż i cynamon. Gotujemy do miękkość (mi zajęło to 30 min., ale długość zależy od wielkości gruszek). Ugotowane owoce wyciągamy z zalewy do przestygnięcia.
Pieczenie ciasta
W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy obrane i pokrojone w cienkie talarki jabłka, mieszamy i wyłączamy palnik. Do jabłek i masła dodajemy rozbełtane jajka oraz pozostałe produkty (cukier, mąkę, proszek, sodę, cynamon, rodzynki i orzechy). Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenie tortownicy i pieczemy ok. 45 min w temperaturze 180 st. C. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu
Do wysokiego naczynia przelewamy śmietanę, dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Miksujemy do czasu uzyskania gładkiego, puszystego kremu.
Składamy tort
Na paterze lub talerzu układamy blat ciasta smarujemy kremem i przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy resztą kremu. Na wierzchu układamy ugotowane i odsączone z zalewy gruszki. Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i polewamy karmelem.
Smacznego!
ALE piękny!
I totalnie moje smaki- wszystko, co z karmelem biorę w ciemno…
x
Dziękuję 🙂