Torty owocowy, urodzinowy

Tort z okazji pierwszych urodzin małej księżniczki 🙂 . Puszysty biszkopt przełożony bitą śmietaną i malinami … z dolną warstwa z dodatkiem kokosu i białej czekolady … przybrany śmietanowymi rozetami i świeżymi owocami … przewiązany piękną kokardą.

IMGP5347 IMGP5342 IMGP5343

Składniki na biszkopt, forma średnicy 26 cm

6 jajek, klasy L

3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru, drobnego do wypieków

1 łyżeczka proszku

szczypta soli

Krem:

1 ½ lita dobrze schłodzonej śmietany 36 %

1 ½ szklanki cukru pudru

Dodatkowo na warstwę kokosową:

4 wafelki kokosowe, użyłam princessy kokosowe

100 g białej czekolady

50 g masła

70 g wiórków kokosowych

4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

200 g świeżych malin, do środka tortu

sok z połowy cytryny do skropienia blatów ciasta

owoce na wierzch tortu razem ok. 2 szklanki: truskawki, kiwi, maliny, borówki,

około 35 szt. podłużnych biszkoptów

Wykonanie biszkopt:

Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód.  Odstawiamy.

W mniejszej misce mieszamy mąki i proszek do pieczenia. Odstawiamy.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany. Dodajemy po łyżce cukier, cały czas miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Do ubitej masy w dwóch partiach wsypujemy suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką a następnie chwilę mikserem na najniższych obrotach. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 165 st. C z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem biszkopt sprawdzamy patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy, a ciasto przy krawędzi jest leciutko pomarszczone biszkopt jest gotowy. Wyjmujemy go z piekarnika zrzucając energicznie z ok. 15 cm na blat. Biszkopt zostawiamy na ok. 5 minut w formie, a następnie za pomocą cienkiego noża odkrawamy od krawędzi formy i zdejmujemy obręcz tortownicy. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto kroimy na trzy równe blaty.

Wykonanie krem:

Owoce myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Truskawki kroimy na pół. Odstawiamy.

Wafelki kokosowe rozkruszamy w malakserze. Odstawiamy.

Do małego rondelka wlewamy około 2 cm wody, na górę ustawiamy miskę tak, aby dno miski nie dotykało lustra wody. Do miski wrzucamy połamana czekoladę oraz masło. Podgrzewamy do czasu aż składniki się rozpuszczą.

W tym czasie ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Odstawiamy.

Roztopiona czekoladę z masłem mieszamy i dodajemy pokruszone kokosowe wafelki oraz wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy dodając 4-5 łyżek ubitej śmietany.

Na paterze układamy pierwszy blat ciast, skrapiamy go delikatnie sokiem z cytryny i wykładamy kokosową masę.  Przykrywamy drugim blatem ciast, którego skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny i smarujemy bitą śmietaną, ok 1 cm grubości. Krem wyrównujemy i rozkładamy na nim maliny. Przykrywamy je warstwą ubitej śmietany i ostatnim blatem ciasta. Wierzch i boki tortu smarujemy śmietaną. Boki tortu obkładamy biszkoptami, smarując ich spód odrobiną bitej śmietany, aby lepiej się trzymały. Pozostałą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Tort dekorujemy rozetami z bitej śmietany i owocami. Ciasto wstawimy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem przewiązujemy ozdobną wstążką.

Smacznego!

6 odpowiedzi na „Torty owocowy, urodzinowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa