Wafalki do lodów (cynamonowe)

Chrupiące, delikatnie pachnące cynamonem, wafelki do lodów. Dzieci, i nie tylko one, za tak podanymi lodami przepadają:)  

IMGP3248 IMGP3256 IMGP3251

  Przepis zaczerpnięty ze strony „do eat yourself

Składniki: 

125 g masła

90-100 g cukru

cukier waniliowy ( nie dodałam)

½ łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

250 g mąki pszennej tortowej (dałam 210g)

150 ml letniej wody

1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie cały czas miksując dodajemy jajka. Miksujemy do połączenia składników i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dolewamy wody i na końcu dodajemy cynamon. Całość miksujemy, ciasto powinno mieć konsystencję podobną do gęstej śmietany.

Waflownicę rozgrzewamy (moja ma 5 stopni grzania, ustawiłam ją na 4) wykładamy na środek łyżkę ciasta i zamykamy urządzenie. Wafle pieczemy do czasu uzyskania złotego koloru, u mnie ok. 2,5 – 3 minuty. Gotowego wafla ściągamy z waflownicy i bardzo szybko zawijamy w rożek za pomocą gotowego stożka lub formujemy sami miseczkę lub rożek. Na zwinięcie wafla mamy dosłownie kilka sekund! Wafle odstawiamy do przestygnięcia ( ja rozłożyłam je na kratce i wstawiłam na ok. 10 minut do piekarnika z włączonym samym termoobiegiem, aby pozbyć się z nich wilgoci) i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa