Wafalki do lodów (cynamonowe)
Chrupiące, delikatnie pachnące cynamonem, wafelki do lodów. Dzieci, i nie tylko one, za tak podanymi lodami przepadają:)
Przepis zaczerpnięty ze strony „do eat yourself„
Składniki:
125 g masła
90-100 g cukru
cukier waniliowy ( nie dodałam)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
250 g mąki pszennej tortowej (dałam 210g)
150 ml letniej wody
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie cały czas miksując dodajemy jajka. Miksujemy do połączenia składników i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dolewamy wody i na końcu dodajemy cynamon. Całość miksujemy, ciasto powinno mieć konsystencję podobną do gęstej śmietany.
Waflownicę rozgrzewamy (moja ma 5 stopni grzania, ustawiłam ją na 4) wykładamy na środek łyżkę ciasta i zamykamy urządzenie. Wafle pieczemy do czasu uzyskania złotego koloru, u mnie ok. 2,5 – 3 minuty. Gotowego wafla ściągamy z waflownicy i bardzo szybko zawijamy w rożek za pomocą gotowego stożka lub formujemy sami miseczkę lub rożek. Na zwinięcie wafla mamy dosłownie kilka sekund! Wafle odstawiamy do przestygnięcia ( ja rozłożyłam je na kratce i wstawiłam na ok. 10 minut do piekarnika z włączonym samym termoobiegiem, aby pozbyć się z nich wilgoci) i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Dodaj komentarz