Wafelki śmietankowe domowej roboty
Smaki dzieciństwa … wafelki śmietankowe domowej roboty.
Składniki:
1 opakowanie wafli tortowych
1 kostka masła
1 ½ szklanki cukru
½ szklanki śmietany 18% lub mleka
2 ½ szklanki mleka w proszku
1 olejek o smaku śmietankowym
Wykonanie:
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia składników i zagotowujemy. Masę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy do połączenia składników. Wafle smarujemy jeszcze ciepłą masą, przyciskając do siebie kolejne warstwy. Wstawimy do lodówki na min. 1 godzinę. Po tym czasie wafle kroimy w prostokąty. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Smacznego!
Dodaj komentarz