Wielkanocne ciasteczka „jajka”
Szybkie i smaczne świąteczne ciasteczka. Idelane do koszyka ze Święconką.
Składniki na ciasto (ok 20 ciastek 8 cm):
250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
1 jajko
200 g masła
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki gorącej wody
¼ łyżeczki żółtego barwnika spożywczego w proszku
Dodatkowo:
suszone kwiaty lawendy
Wykonanie:
Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, tworzymy z ciast kulę zawijamy w folią spożywczą i odkładamy na minimum 1/2 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Z ciast wykrawamy za pomocą foremki lub wzornika wyciętego z papieru ciasteczka w kształcie jajek. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 17 minut. Ciastka przekładamy na kratkę do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy lukier.
Do cukru pudru barwnik, sok z cytryny i wodę. Mieszamy energicznie, aby składniki się ładnie połączyły. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, w razie potrzeby dodać odrobinę wody.
Ciastka smarujemy lukrem i przyozdabiamy lawendą.
Smacznego!
Piękne z tą lawendą