Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
2 korzenie pietruszki
1 seler
3 kiełbaski śląskie
2 cebule
250 ml śmietany 18%
1 jajko
majeranek
pieprz czarny
pieprz cayenne
sól
natka pietruszki
Wykonanie:
Ziemniaki, pietruszkę, seler obieramy i gotujemy, aż będą prawie miękkie, kroimy w plastry. Posiekaną cebulę wraz z przyprawami i pokrojoną w kostkę kiełbasą podsmażamy na patelni.
W żaroodpornym naczyniu układamy plastry ziemniaków, pietruszki, selera. Na warzywa przekładamy podsmażoną kiełbasę z cebulą i ponownie układamy warstwę z selera, pietruszki i ziemniaków. Wierzch posypujemy natką pietruszki. Całość zalewamy śmietaną rozbełtana z jakiem i przyprawami.
Zapiekankę wstawiamy na ok.30 min do piekarnika (temperatura 180 st. C).
Smacznego!
Ten smak selera i pietruszki … mniam 🙂 Niby danie tak znane i proste, ale wlasnie dzieki tym warzywom zyskuje nowego smaku . Pychota ! Dziekuje.
Cieszę się, że smakowało:-)