Zupa wiśniowa
Zupa wiśniowa … smak dzieciństwa … w domu mama podawała ją zawsze z domowym makaronem, pyszności! U mnie dziś makaronem czekoladowym 🙂 Świetna zupa na upalne, letnie dni 🙂
Składniki:
1 litr kompotu z wiśni razem z owocami
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru lub więcej ( do smaku)
kawałek kory cynamonu lub 1/3 łyżki
5 goździków, można pominąć
Wykonanie:
Do garnka wlewamy kompot z wiśni, jeśli jest mało soku dolewamy trochę wody, wsypujemy cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Składniki mieszamy i zagotowujemy. Zupę blendujem (jeśli wrzucilście korę cynamonu i goździki wyławiamy ją przed blendowaniem).
Zupę podajemy na ciepło lub zimno z makaronem lub kluseczkami domowej roboty. Ja podałem z makaronem czekoladowy.
Smacznego!
Dodaj komentarz