Frittata z boczkiem, bazylią i suszonymi pomidorami
Składniki:
3 jajka
7 plastrów boczku wędzonego lub parzonego
200 g ulubionego żółtego sera
5 suszonych pomidorów
garść świeżych liści bazylii
100 ml śmietany 18%
1 mały świeży pomidor
sól morska
pieprz czarny
pieprz cayenne
Wykonanie:
Boczek i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę, ser ścieramy na tarce, liście bazylii „rwiemy” na mniejsze kawałki. Jajka ubijamy z przyprawami i śmietaną za pomocą rózgi kuchennej, dodajemy boczek, pomidory, ser i bazylię. Całość mieszamy i przelewamy do formy ( użyłam formy na muffiny) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wiech układamy po kawałku świeżego pomidora. Frittatki 🙂 pieczemy 25 min w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!
Dodaj komentarz