Proste ciasto z jabłkami
Prost ciasto, z dużą ilością jabłek i gruszek … wilgotne, słodkie i pachnące cynamonem. Polecam o każdej porze roku:)
Składniki blachę o wymiarach 25×35 cm
120 ml oleju rzepakowego
120 ml maślanki
4 jajka
300 g mąki pszennej
120 g cukru
szczypta soli
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg obranych i pokrojonych jabłek i gruszek (dałam 700 g jabłek 300 g gruszek)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.
Jabłka i gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki, pozbawiając gniazd nasiennych. Przekładamy je do miski i posypujemy cynamonem, kardamonem i cukrem. Mieszamy i odstawiamy.
Olej miksujemy z cukrem, solą i jajkami do czasu uzyskania jasnej, gładkiej masy. Miksując stopniowo dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy maślanką.
Ciasto przelewamy na blachę, na wierzchu układamy owoce. Jabłecznik pieczemy w 180 st. C (z teroobiegiem) przez ok. 45-50 minut.
Smacznego!
Proszę uzupełnić wymiary blachy:)
Już uzupełniam wymiar 25×35 cm
Dziękuję:)ciekawe przepisy tu znajduję i ładne zdjęcia:)
Dziękuję:-) pozdrawiam