Pizza Margherita
Pizza Margherita to klasyczna włoska pizza … upieczona ponoć pierwszy raz w 1889 roku dla królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej przez neapolitańskiego piekarza, który to dla niej właśnie stworzył trzyskładnikową potrawę nawiązującą do flagi Włoch … sos pomidorowy (czerwień), mozzarella (biel) i listki świeżej bazylii (zieleń). Nam najlepiej jednak smakuje z rukolą, stąd małe odstępstwo od tradycji ;).
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej poznańskiej
3/4 szklanki ciepłej wody
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na sos pomidorowy:
3 – 4 dojrzałe pomidory
1 średnia cebula
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
sól morska do smaku
Dodatkowo:
1 kulka mozzarelli
kilka listków świeżej bazylii lub rukoli
oliwa z oliwek extra vergine do skropieni pizzy
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki na ciasto umieszczamy w naczyniu, wlewamy oliwę i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiamy rękę, a następnie odstawimy na ok. 30 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Przygotowujemy sos. Pomidory zaparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Do rondla wlewamy oliwę, podsmażamy na niej drobno poszatkowaną cebulę. Gdy cebula się zaszkli dodajemy pomidory i sól gotujemy na wolnym ogniu do miękkości aż pomidory się rozpadną a sok zredukuje.
Piekarnik nastawiamy na 230 st. C. W piekarniku nagrzewamy kamień do pieczenia pizzy lub dużą blachę z wyposażenia piekarnika.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice, lekko podsypujemy mąką i ponownie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy na okrąg ok. 25- 30. Tak przygotowany spód do pizzy przekładamy na rozgrzany kamień lub blachę i pieczemy ok. 10 min. Następnie lekko podpieczone ciasto wysuwamy ostrożnie z pieca, smarujemy sosem pomidorowym i rozkładamy kawałki mozzarelli. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze kilka minut. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.
Pizze podajemy z listkami bazylii lub rukoli, jeśli lubicie, skrapiamy całość oliwą.
Smacznego!
Nie ma jak domowa pizza. Najlepsza 🙂