Ciasteczka amarantusowe z lukrem cytrynowym
Ciasteczka z amarantusem … zaraz po wyjęciu z piekarnika chrupiące z zewnątrz mięciutkie w środku, po ostygnięciu już tylko mięciutkie, ale pyszne! Z każdym kęsem dają się wyczuć lekko orzechowe ziarenka amarantusa … Dzieciom bardzo smakują!
Składniki:
2 jajka
½ szklanki cukru
3 łyżki oleju kokosowego
230 g ugotowanego amarantusa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki pszennej
Dodatkowo:
½ szklanki cukru pudru
1-2 łyżeczki soku z cytryny
skórka otarta z cytryny, dobrze wymytej i wyparzonej
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Dwie duże blach z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem. Odstawiamy.
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i dodajemy olej kokosowy (nie podgrzewamy go). Składniki miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ugotowany amarantus. Całość miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie dość rzadkie, a kawałki oleju koksowego widoczne, tak ma być. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, najlepiej bez końcówki i wyciskamy ciasteczka na papier w dość sporych odstępach. Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią.
Pieczone ciasteczka studzimy na kratce i lukrujemy, a następnie oprószamy skórką otartą z cytryny.
Smacznego!
3 łyżki oleju roztopionego?
Nie, w takiej konsystencji jak jest, chodzi o to, że później się roztopi podczas pieczenia tworząc wolne przestrzenie w ciasteczkach.
ojjj wyglądają bardzo bardzo apetycznie 🙂