Smalec z soczewicy
Wegański smalec z zielonej soczewicy … równie pyszny jak ten tradycyjny, ale zdrowszy. Polecam do wypróbowania 🙂 .
Składniki:
ok.100 g zielonej soczewicy (ok. 270 g ugotowanej soczewicy)
3 średnie cebule
½ jabłka
¾ szklanki oleju rzepakowego (można zastąpić olejem kokosowym)
2 łyżki oleju kokosowego
sól, pieprz do smaku
szczypta mielonego chili
2 łyżki suszonego majeranku
Wykonanie:
Soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do przestygnięcia. Ugotowaną soczewicę blendujemy.
Cebulę drobno szatkujemy, jabłko obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w małą kostkę. Cebule i jabłko podsmażamy na oleju do czasu aż cebula się zeszkli, dodajemy sól, pieprz, majeranek i chili. Dodajemy zblendowaną soczewice oraz olej kokosowy, podsmażamy jeszcze kilka minut. Gotowy smalec przelewamy do słoika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Ile moze stac w lodowce?
kilka dni