Krążki cebulowe
Świetna przekąska … krążki cebulowe, chrupiące, niemalże słodkie … bardzo wciągające 🙂
Składniki:
3-4 duże cebule
Składniki na ciasto:
1 jajko
150 ml wody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
6 kopiastych łyżek mąki pszennej
½ łyżeczki suszonej natki pietruszki
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka oleju rzepakowego
Dodatkowo:
Olej do smażenie
Wykonanie:
Cebulę kroimy w ok. 3 mm plasterki, oddzielamy od siebie każdy krążek.
Wszystkie składnik na ciasto przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy. Ciasto powinno być gładki i mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy mąki.
Do rondla z grubym dnem wlewamy olej, na wysokość ok. 4 cm.
Każdy krążek cebuli obtaczamy w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniki i podajemy.
Smacznego!
Dodaj komentarz