Krążki cebulowe

Świetna przekąska … krążki cebulowe, chrupiące, niemalże słodkie … bardzo wciągające  🙂 

krążki cebulowe (41)

Składniki:

3-4 duże cebule

Składniki na ciasto:

1 jajko

150 ml wody

½ łyżeczki proszku do pieczenia

6 kopiastych łyżek mąki pszennej

½ łyżeczki suszonej natki pietruszki

1/3 łyżeczki soli

1 łyżka oleju rzepakowego

Dodatkowo:

Olej do smażenie

Wykonanie:

Cebulę kroimy w ok. 3 mm plasterki, oddzielamy od siebie każdy krążek.

Wszystkie składnik na ciasto przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy. Ciasto powinno być gładki i mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy mąki.

Do rondla z grubym dnem wlewamy olej, na wysokość ok. 4 cm.

Każdy krążek cebuli obtaczamy w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniki i podajemy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa