Owoce z bitą śmietaną i miodem z mniszka lekarskiego
Szybko, pysznie, kolorowo i … całkiem zdrowo 🙂 . Polecam na niedzielny, lekki deser … owoce podawane na pierzynce z bitej śmietany … polane cudownym miodem z mniszka lekarskiego.
Składniki:
truskawki
kiwi
banan
winogrona
borówki amerykańskie
mandarynki
200 ml śmietany kremówki 30-36 %
100 g serka mascarpone (można pominąć)
2 łyżki cukru pudru
2 -3 łyżki miodu z mniszka lekarskiego o właściwościach tego syropu możecie poczytać tutaj
Wykonanie:
Owoce myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy na kawałki.
Dobrze słodzona śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy mascarpone i cukier puder. Miksujemy do czasu uzyskanie sztywnego kremu. Ubitą śmietaną przekładamy na paterę białej pierzynce rozkładamy owoce i polewamy miodem z mniszka. Podajemy od razu.
Smacznego!
Pysznie wygląda 🙂 Aż ślinka leci 😉
Dzięki pozdrawiam
brzmi/wygląda to na tyle łatwe i szybkie, że nawet ja z moimi anty-umiejętnościami dałabym radę to ogarnąć 🙂
Na pewno polecam