Pancakes
Na weekendowe śniadania lub szybki deser … puszyste, delikatne placuszki Pancakes (pankejki) … najlepsze ze świeżymi owocami … polane miodem lub syropem klonowym. U mnie już tradycyjnie miodem z mniszka 🙂
Składniki:
2 jajka
¾ szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
miód z mniszka lekarskiego lub syrop klonowy
cukier puder
świeże owoce u mnie truskawki, borówki, jeżyny
Wykonanie:
Do misy mikser wbijamy jajka i wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek oraz sodę. Składniki miksujemy do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby dolewamy mleka lub dosypujemy mąki.
Placuszki smażymy na suchej patelni z nieprzywieralną powierzchnią.
Podajmy polane miodem lub posypane cukrem pudrem, w towarzystwie ulubionych owoców.
Smacznego!
Pyszne i puszyste placuszki 🙂
Interesujący wpis. Dzięki serdeczne za przydatne info.