Frittata ze szparagami i zielonym groszkiem
Długi weekend już niebawem 🙂 … a co za tym idzie czas na długie, leniwe śniadania. Polecam Wam fritattę z zielonymi szparagami i zielonym groszkiem do tego kromka ulubionego pieczywa z masłem i kubek dobrej kawy … pyszne śniadanie gotowe!
Składniki:
5 jajek
½ szklanki śmietany 30-36%
100 g żółtego sera potartego na tarce (gouda)
sól, pieprz do smaku
½ pęczka zielnych szparagów
garść zielonego groszku
Wykonanie:
Szparagi myjemy, osuszamy. Ziarenka groszku wybieramy ze strączków, jeśli używamy świeżego.
Jajka roztrzepujemy w misce ze śmietaną, solą, pieprzem i potartym serem. Na patelni (z rączką, która można wstawić do piekarnika) rozpuszczamy masło, wlewamy masę jajeczną, na wierzchu rozkładamy szparagi i groszek. Frittatę smażymy na średnim ogniu ok. 2 minuty, a następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C na 14-16 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz