Gazpacho arbuzowo-pomidorowe
Gazpacho … hiszpańska zupa warzywna podawana na zimno … z dodatkiem octu i oliwy … u mnie dziś wersja arbuzowo-pomidorowa, podawana z serem fata i listkami mięty. Orzeźwiająca, idealna przekąska w upalne dni.
Składniki:
3 dojrzałe pomidory
¼ średniego arbuza (ok. 500 g)
1 ząbek czosnku
½ cebulki dymki
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżeczka octu winnego
Dodatkowo:
50 g sera typu feta
listki świeżej mięty
Wykonanie:
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i przekładamy do kielicha blendera, dodajemy obranego i pokrojonego arbuza bez pestek, ząbek czosnku i kawałek cebulki, doprawiamy solą i pieprzem oraz wlewamy oliwę. Składniki miksujemy. Jeśli chcecie możecie chłodnik przelać przez sito, ale nie ma takiej konieczności.
Gazpacho wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Podajmy z odrobiną sera fata, listkami mięty, bazylii lub rukoli, skropione oliwą.
Smacznego!
Nawet nazwa brzmi totalnie nieznajomo, ale przepis wygląda na naprawdę świetny!
Polecam spróbować:-) taka wersja hiszpańskiego chłodnika:-)