Bruschetta
Dziś, w sezonie na pomidory, mam dla Was pyszną i prostą w przygotowaniu przekąskę, … z pomidorem w roli głównej 🙂 … bruschetta, czyli grzanka posmarowana oliwą, natarta czosnkiem, zapieczona z pomidorami i mozzarellą … podawana ze świeżymi listkami bazylii. Pycha, spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki:
kilka kromek wiejskiego chleba
3-4 dojrzałe pomidory
1 kulka sera mozzarella
oliwa z oliwek extra vergine
1-2 ząbki czosnku
sól, świeżo mielony pieprz
kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 200 st. C z funkcją grilla.
Pomidory zaparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Mozarellę kroimy w kostkę. Odstawiamy.
Do małej miseczki wlewamy 3-4 łyżki oliwy, wyciskamy do niej czosnek i mieszamy.
Kromki chleba rozkładamy na blaszce. Każdą kromką smarujemy oliwą z czosnkiem, rozkładamy pomidory oraz kawałki mozzarelli. Bunschetty wstawiamy na ok .7 minut do piekarnika, do czasu, aż ser się roztopi a chleb ładnie zarumieni.
Po wyjęciu z piekarnia brunschetty skrapiamy oliwa, solimy, pieprzymy i podajemy z porwanymi kawałkami bazylii.
Smacznego!
Kocham takie lekkie przystawki. 🙂
https://julias-cooking.com/
Taka prostota w kuchni, to zdecydowanie moje klimaty. Mniam. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂
Dzięki 🙂 chętnie poczytam o Twojej akcji