Gofry drożdżowe z owocami
Gofry drożdżowe … chrupiące, pulchne w środku … zawsze wyrastają. Polecam Wam do wypróbowania 🙂 piekłam je już kilka razy w ostatnim czasie i … zawsze szybko znikały 😉
Składniki na ciasto drożdżowe:
20 g świeżych drożdży
250 ml mleka 2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3-4 łyżki cukru
4 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
Dodatkowo:
Świeże lub mrożone owoce (truskawki, borówki, agrest, ananasa)
Cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i trochę mąki, zalewamy ciepłym mlekiem (ok. 1/4 szklanki). Rozrobiony zaczyn powinien mieć konsystencje gęstej śmietany. Składniki mieszamy i odstawiamy do czasu aż drożdże zaczną pracować (zaczną rosnąć).
Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy jajka. W garnku podgrzewamy mleko z olejem i cukrem. Ciepłe (niegorące!) mleko z dodatkami wlewamy do miski z mąką i jajkami, dodajemy zaczyn drożdżowy. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub mikserem z końcówką haka. Masę wyrabiamy kilka minut, aby stało się gładkie i elastyczne.
Ciasto przykrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).
Nagrzewamy gofrownicę, a następnie łyżką nakładamy ciasto (1 -1 1/2 łyżki na gofra)
Gofry podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi owocami, dżemami i cukrem pudrem.
Smacznego!
Wyglądają przepysznie i na pewno tak smakują! 🙂
Pyszniutkie gofry – mniam, mniam 🙂 Dawno żadnych nie jadłam, pora to zmienić