Babka piaskowa na oleju
Wilgotna, puszysta, prosta w przygotowaniu … babka pisakowa na oleju. Do kawy lub herbaty … idealna.
Składniki na formę średnicy …
250 g mąki pszennej
200 g cukru
3 jajka (temperatura pokojowa)
120 ml letniej wody
120 ml oleju
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 175 st. C (piekę z termoobiegiem).
Formę na babkę smarujemy olejem. Odstawiamy.
Jajka miksujemy z cukrem do czasu uzyskania białej piany ok. 7-10 minut. Do ubitych jaj dodajemy stopniowo mąkę, proszek, wodę oraz olej cały czas miksujemy, ale nie za długo. Część ciasta (2/3) przelewamy do formy. Do pozostałej części ciasta sypujemy kakao i miksujemy. Ciemne ciasto wylewamy na jasną masę. Babkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 45-50 minut. Sprawdzamy pod koniec pieczenia patyczkiem, jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy babka jest gotowa.
Babkę na kilka minut odstawiamy w formie na blat a następnie delikatnie wyjmujemy na talerz. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony: Wielkie Żarcie
Wygląda bardzo ciekawie. Az zachęcająco z tym kakaowym czubkiem 🙂
Zapraszam do siebie 🙂
wlewamy wodę..Ilości w przepisie nie ma((
Jest 120 ml letniej wody
oj..przepraszam!!Jest woda..Czytanie na szybko, bo podczas pieczenia, daje niedobre rezultaty.
A czasem tak bywa;) pozdrawiam i udanych wypieków 🙂