Burger wieprzowo-dyniowy
Dziś mam dla Was przepis na cudne burgery … z dodatkiem dyni!!! … oraz pysznym sosem na bazie musu z pieczonej dyni pikantnego ketchupu, który to wspaniale komponuje się z nieco mdłą dynią. Do tego zestawu więcej dodatków nie potrzeba oprócz świeżej rukoli, dobrej bułki no i … przy Andrzejkach … piwa 😀
Składniki:
350 g mięsa wieprzowego (łopatka)
150 g obranej dyni potartej na tarce o małych oczkach
½ średniej wielkości cebuli
1 ząbek czosnku
1 jajko
½ bułki kajzerki namoczona w mleku
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1/3 łyżeczki pieprzu ceyenne (mielonej papryczki chili)
olej do smażenia
Dodatkowo:
Bułki na burgery 6 sztuk
4 łyżki ketchup, polecam Kotlin pikantny
4 łyżki musu z pieczonej dyni
świeża rukola
Wykonanie:
Bułkę namaczamy w mleku. Cebule i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Mięso myjemy, kroimy na kawałki i mielimy razem z cebulą, czosnkiem i bułką odsączoną z mleka.
Dynię ścieramy na tarce o małych oczkach
Mięso doprawimy solą i pieprzem, chili wbijamy jajko, dodajemy potartą dynię. Mieszamy dokładnie a następnie kilka minut wyrabiamy ręką. Mięso odstawiamy na 15 minut lub jeśli się Wam spieszy od razu formujemy burgery o wielkości nieco większej niż średnica bułki, grubości około 1 centymetra.
Burgery smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor lub grillujemy.
Bułki przekrawamy na pół, układamy na grillu i podpiekamy do czasu aż się ładnie zarumienią.
Przygotowanie sos dyniowo-ketchupowy:
Mus z upieczonej dyni mieszamy w stosunku 1:1 z ketchupem koniecznie pikantnym. Jak zrobić mus z pieczonej dyni znajdziesz tutaj.
Składamy burgery. Podpieczone bulki smarujemy sosem katchupowo-dyniowym. rozkładamy liście rukoli, układamy gorące mięso, dodajemy trochę ketchupu i przykrywamy drugą częścią bułki. Podajemy.
Smacznego!
z dynią – kompletnie moje smaki 🙂
Polecam wyszedł super