Zupa dyniowa
Aksamitnie kremowa, rozgrzewająca i pyszna zupa krem z dyni. Jedna z naszych ulubionych zup, podawana z chrupiącymi grzankami lub makaronem.
Składniki:
1 mała dynia hokkaido
3 marchewki
3 większe ziemniaki
1 mała cebula
2-3 łyżki oleju rzepakowego
świeżo mielony pieprz (u mnie 1/2 łyżeczki)
1 płaska łyżeczka przyprawy SHAHI PANEER MASALA (mieszanka przypraw: kolendra, chili, sól, kurkuma, kmin rzymski, liście kozieradki, kardamon, pieprz czarny, imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż gwieździsty)
sól do smaku
woda
Dodatkowo:
pestki dyni
kilka kromek pieczywa (u mnie chleb żytni)
1 łyżka oleju rzepakowego
oliwa z oliwek do skropienia, można pominąć
gałązki świeżego tymianku
Wykonanie:
Dynię, marchew, ziemniaki, cebulę obieram i kroimy w na kawałki. Do dużego garnka (u mnie 5 litrowy) podgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną warzywa, podsmażamy ok 1 minuty, dodajemy przyprawy. Podsmażamy kilka minut, aż warzywa zaczną się lekko przybrązawiać. Dzięki podsmażeniu warzyw zupa będzie miała bogatszy smak.
Warzywa zalewamy wodą tak, aby lustro wody przykryło warzywa.
Zupę gotujemy do miękkości ok. 30 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera typu „żyrafa” blendujemy zupę na głodki krem.
Przygotowanie grzanek:
Chleb kroimy w kostkę ok 1 cm. Wrzucamy na patelnie z łyżką oleju i zarumieniamy z każdej strony na złoto-brązowy kolor.
Zupę podajemy z grzankami, skropioną oliwą i posypaną pestkami dyni i gałązkami tymianku.
Smacznego!
Dodaj komentarz