Pełnoziarnisty makaron ze szpinakiem, kurczakiem i żurawiną
Szybko, smacznie i zdrowo, czyli makarno w sosie szpinakowym z suszoną żurawiną i kawałkami kurczaka.
Składniki:
200 g makaronu pełnoziarnistego
1 paczka świeżego lub ½ paczki mrożonego szpinaku
1 duża pierś z kurczaka
3 ząbki czosnku
3/4 szklanki śmietany 18%
1 garść suszonej żurawiny
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy pokrojonego w kostkę i oprószonego solą i pieprzem kurczak. Smażymy do miękkości. Do kurczaka dodajemy umyte liście świeżego szpinaku lub gotowy rozmrożony szpinak. Doprawimy go cukrem, solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy żurawiną, wlewamy śmietanę i wyciskamy przez praskę czosnek. Całość trzymały na ogniu do czasu, aż się danie lekko się zagotuje. Do gotowego szpinaku z kurczakiem i żurawiną dodajemy makaron, całość mieszamy i podajemy.
Smacznego!
Mniam!
Cudo:)