Pełnoziarnisty makaron ze szpinakiem, kurczakiem i żurawiną

 Szybko, smacznie i zdrowo, czyli makarno w sosie szpinakowym z suszoną żurawiną i kawałkami kurczaka.

IMGP6121

IMGP6129 IMGP6125

Składniki:

200 g makaronu pełnoziarnistego

1 paczka świeżego  lub ½ paczki mrożonego szpinaku

1 duża pierś z kurczaka

3 ząbki czosnku

3/4 szklanki śmietany 18%

1 garść suszonej żurawiny

3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy pokrojonego w kostkę i oprószonego solą i pieprzem kurczak. Smażymy do miękkości. Do kurczaka dodajemy umyte liście świeżego szpinaku lub gotowy rozmrożony szpinak. Doprawimy go cukrem, solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy żurawiną, wlewamy śmietanę i wyciskamy przez praskę czosnek. Całość trzymały na ogniu do czasu, aż się danie lekko się zagotuje. Do gotowego szpinaku z kurczakiem i żurawiną dodajemy makaron, całość mieszamy i podajemy.

Smacznego!

2 odpowiedzi na „Pełnoziarnisty makaron ze szpinakiem, kurczakiem i żurawiną”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa