Focaccia pietruszkowa
Dziś mam dla Was przepis na pyszną foccacie z listkami natki pietruszki i czerwoną cebulką… do tego odrobina oliwy i kolacja gotowa:)
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
30 ml oliwy extra vergine
12 g świeżych drożdży
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
kilka gałązek natki pietruszki
kilka czarnych oliwek
pół małej czerwonej cebuli
oliwa z oliwek extra vergine
sól morska
Wykonanie:
Do dużej miski rozkrusz drożdże, dodaj cukier i wlej trochę cieplej wody, dodaje 2 łyżki mąki. Składniki dokładnie wymieszaj, zaczyn powinien mieć konsystencje gęstej śmietany, w razie potrzeby dosyp mąki lub dolej wody. Odstaw zaczyn na 5-10 minut. Do zaczynu dosyp resztę mąki, wlej ciepłą wodę, dodaj oliwę, sól i wyrabiaj ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub mikser z końcówką haka. Ciasto wyrabiaj do czasu aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut. W tym czasie umyj natkę pietruszki. Cebulę obierz i pokrój w plasterki.
Piekarnik nastaw na 200 st. C.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj oliwą. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę, rozłóż je równomiernie. Na wierzchu poukładaj listki natki pietruszki, cebulę i oliwki. Całość posól i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut, do czasu aż foccacia ładnie się zarumieni. Foccacie podawaj z oliwą i odrobiną soli.
Smacznego!
Dodaj komentarz