Szarlotka z bezą i żurawiną
Kruchy spód, słodki jabłkowy farsz przełamany kwaśną, orzeźwiającą żurawiną i do tego chrupiąca słodka bez. Polecam to iście jesienne ciacho:)
Składniki na kruche ciasto:
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
200 g zimnego masła
3 żółtka
szczypta soli
Składniki na bezę:
3 białka od jajek
170 g drobnego cukru do wypieków
Składniki na jabłkowo – żurawinowy farsz:
8 dużych jabłek
150 g świeżej żurawiny
1 łyżka masła
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie jabłkowy farsz:
Jabłka myjemy i obieramy ze skórek, kroimy na ósemki pozbawiając każde jabłko gniazd nasiennych. Kroimy jeszcze na mniejsze kawałki.
W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy jabłka i dodajemy cukier oraz cynamon i kardamon oraz żurawinę Całość mieszamy i prażymy ok. 5- 7 minut, jabłka nie mają się rozpaść, mają być lekko podduszone. Odstawiamy.
Wykonanie ciasto:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (z termoobiegiem).
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy proszek (mieszamy go z mąką), dodajemy żółtka, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta rozkładamy na spodzie formy, a 1/3 odstawiamy do lodówki.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do podpieczenia na 10 minut do piekarnika.
Wykonanie beza:
Do wysokiego naczynia wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie partiami dodajemy cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany.
Na podpieczony spód wykładamy jeszcze ciepłe podprażone jabłka z żurawiną i rozkładamy równomiernie. Na farsz rozkładamy delikatnie pianę z białek, a na nią rozkruszamy pozostałą część ciasta.
Szarlotkę wstawiamy na nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczmy przez 30 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 150 st. C i pieczemy kolejne 15 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.
Smacznego!
Ta szarlotka zdecydowanie do nas przemawia. Wygląda obłędnie!