Czekoladowe ciasto ryżowe z nutą pomarańczy
Pachnące pomarańczą, zaskakująco pyszne czekoladowe ciasto na bezie ryżu, bez dodatku mąki! Wilgotne, a jednocześnie delikatnie chrupiące. Idealnie smakuje polane goldem syropem. Przepis znalazłam na blogu „Chocoholiczka”, odrobinę zmodyfikowałam. Ciasto godne polecenia!
Składniki:
200 g białego ryżu
500 ml wody do ugotowania ryżu
3 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
100 g otrąb pszennych (dałam żytnie)
100 g cukru
100 g gorzkiej czekolady 70 %
2 łyżki ciemnego kakao
200 ml śmietanki 18 %
2 jajka
Dodatkowo:
4 łyżki golden syropu
sok z połówki pomarańczy
Wykonanie:
Ryż zalewamy wodą z ekstraktem pomarańczowym, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości na małej mocy palnika. W małym rondlu podgrzewamy śmietanę z połamaną czekoladą. Mieszamy do czasu, aż czekolada się rozpuści. Do miski wsypujemy otręby, cukier i kakao, wbijamy jajka, a następnie wlewamy śmietanę z czekoladą. Całość mieszamy, dodajemy ugotowany ryż, ponownie dokładnie mieszamy. Formę to pieczenia (tortownicę o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenie, tylko spód, boki smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy 40 min. w temperaturze 180st.C.
Czekoladowe ciasto ryżowe podajemy polane golden syropem wymieszanym z sokiem z pomarańczy.
Smacznego!
Wygląda powalająco:)