Papryka faszerowan kaszą jaglaną i grzybami leśnymi
Faszerowane papryki kaszą jaglaną i pachnącymi lasem grzybami … zapieczone w aromatycznym sosie z suszonych pomidorów … na wierzchu z chrupiącą skórką serowo – pomidorową.
Składniki:
3 duże papryki
3 szklanki kaszy jaglanej
około 1/2 kg grzybów leśnych lub więcej (u mnie podgrzybki)
3/4 szklanki śmietany 18%
1 duża cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
sos pomidorowy z tego przepisu
świeżo potarty ser ( cheddar)
Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie na sypko. Papryki przekrawamy wzdłuż i pozbawiamy nasion. Na spód naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy, zostawiając 4-5 łyżek sosu do polania papryk. Odstawiamy.
Grzyby dokładnie obieramy z zanieczyszczeń i opłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy na papierowym ręczniku. Podgrzybki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju, dodajemy grzyby i smażymy do miękkości. Do miski przesypujemy kaszę jaglaną i przekładamy usmażone grzyby, dodajemy pietruszkę, śmietanę, sól i pieprz. Mieszamy i faszerujemy papryki. Papryki zapełnione po brzegi farszem układamy na sosie pomidorowym, na wierzch rozkładamy pozostały sos pomidorowy i posypujemy potartym serem. Papryki wstawiamy do piekarnika na 45-55 minut ( czas zależy od wielkości papryk) i zapiekamy w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!
Dodaj komentarz