Frittata z pieczarkami, szynką i zieloną dymką
Propozycja na śniadanie – frittata z pieczarkami, szynką i świeżą, zieloną dymką. Polecam!
Składniki:
6 jajek
1/2 szklanki śmietany 36%
100 g żółtego sera (grana padano)
5-6 większych pieczarek
50 g masła
4-5 plastrów ulubionej szynki
½ pęczka zielonej dymki lub szczypiorku
sól morska
pieprz
Wykonanie:
Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Szynkę kroimy w większą kostkę. Odstawiamy.
Jajka roztrzepujemy w misce ze śmietaną, solą, pieprzem i potartym serem. Na patelni (z rączką, która można wstawić do piekarnika) rozpuszczamy masło, dodajemy pieczarki i smażymy ok. 2 minut. Dodajemy szynkę i jeszcze chwilę podsmażamy. Odkładamy kilka pieczarek. Następnie wlewamy masę jajeczną, na wierzchu rozkładamy odłożone wcześniej pieczarki i szczypiorek. Frittatę smażymy 2 minuty, a następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C na 14-16 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz