Tort czekoladowo-orzechowy z truskawkami
Tort czekoladowo – orzechowy z delikatną kawową nutą … czekoladowy biszkopt przełożony dwoma rodzajami kremu …pierwszy intensywnie orzechowy na bazie masła orzechowego i serka mascarpone z odrobiną kawy … drugi również na bazie kremu orzechowe, ale ze dodatkiem sporej ilości nutelli. Pyszne czekoladowo – orzechowe połączenie uwieńczone świeżymi, pachnącymi truskawkami. Polecam na weekend.
Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 20 cm):
4 jajek klasy M
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej tortowej
szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 ½ łyżki kakao
szczypta soli
Składniki na krem orzechowy:
200 g prażonych orzeszków ziemnych zmielonych na masło orzechowe, ewentualnie kupnego masła orzechowego
250 g serka mascarpone
50 g miękkiego masła
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
4 łyżki cukru pudru
Składniki na krem czekoladowo-orzechowy:
połowa kremu orzechowego przygotowanego wcześniej
250 ml śmietany kremówki 30-36 %
200 g nutelli
Dodatkowo:
¼ szklanki mocnej kawy do nasączenia blatów
½ opakowania podłużnych biszkoptów
2 garście truskawek do dekoracji
Wykonanie biszkopt:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.
W mniejszej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia i kakao. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Wykonanie krem orzechowy
Orzechy umieszczamy w pojemniku malaksera i mielimy ok. 5 – 10 minut do uzyskania pożądanej masłowej konsystencji. Masło orzechowe przekładamy do miski dodajemy cukier puder, kawę, serek mascarpone i masło. Miksujemy do czasu połączenia składników. Masę dzielimy na dwie części. Odstawiamy.
Wykonanie krem czekoladowo-orzechowy
Do połowy kremu orzechowego oddajemy nutellę, miksujemy. Odstawiamy.
Dobrze słodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Do masy orzechowo – czekoladowej dodajemy w dwóch porcjach śmietanę. Miksując z każdym razem do czasu połączenia składników. Odstawiamy.
Przestudzony biszkopt kroimy na równe trzy blaty. Każdy blat skrapiamy kawą. Pierwszy placek układamy na paterze, smarujemy kremem orzechowym, przykrywamy drugim blatem i smarujemy kremem czekoladowo – orzechowym. Czynność powtarzamy, czyli przykrywamy trzecim blatem i ponownie smarujmy wierzch i boki kremem czekoladowo-orzechowym. Boki tortu obkładamy biszkoptami, wierzch dekorujemy truskawkami. Tort wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Smacznego!
pysznie wygląda 🙂
Wygląda pięknie i uroczo schrupałabym