Gofry z cukinii

Gofry w wersji wytrawnej … na bazie cukinii i żółtego sera z dodatkiem świeżego koperku … idealna przekąska lub dodatek do dań mięsnych, rybnych albo warzywnych … podawane z ulubionymi sosami. Polecam!

Stare zdjęcia poniżej, ale przepis tak samo dobry:)

gofry cukiniowe (50) kopia gofry cukiniowe (10)

Składniki:

2 małe cukinie lub 1 większa (ok. 500 g)

200 g żółtego sera (gouda)

2 jajka

½ szklanki mleka

ok.100 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka oleju rzepakowego

1 łyżeczka poszatkowanego świeżego koperku

½ łyżeczki soli

Wykonanie:

Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy z wody i odstawiamy. Ser również ścieramy na tarce. Odstawiamy.

Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz olej. Składniki miksujemy a następnie dodajemy odsączoną cukinię, ser oraz koperek. Mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste, w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto wykładamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy.

Smacznego!

gofry cukiniowe (48)

6 odpowiedzi na „Gofry z cukinii”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa