Kurczak z cytryną i pietruszką
Pomysł na obiad … kurczak w cytrynowej marynacie, z pietruszką i marchewką … pieczony w piekarniku.
Składniki:
3 nogi z kurczaka
1 cytryną
1/2 pęczka pietruszki
2 marchewki
Składniki na marynatę:
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
sok z połówki cytryny
2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
szczypta mielonego chili
jedna łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Kurczaka oczyszczony i myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Do większej miski wlewamy oliwe, sok z cytryny i wsypujemy wszystkie składniki marynaty. Mieszamy i wyrzucany przekrojone lub całe przygotowane wczesniej nogi z kurczaka. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na min. 30 minut lub na całą noc do lodówki.
Piekarnik nastawiony na 180 st.C. Marchewki obieramy i przekrawamy wzdłuż, układany na dnie naczynia żaroodpornego. Kurczak układany na marchewkach, obok rozkładamy plastry z połówki cytryny. Mięso wstawiamy na ok.1 godzinę do rozgrzanego piekarnika. Po 30 minutach kawałki kurczaka przewracamy na drugą stronę. Po godzinie od wstawienia mięsa do piekarnika sprawdzamy czy kurczak jest miękkie, jeśli nie wydłużamy czas pieczenia o jakieś 15 minut. Gotowego kurczaka posypujemy natką pietruszki i podajemy z pieczonymi ziemniakami lub innymi dodatkami.
Smacznego!
Dodaj komentarz