Biszkopt na tort (zawsze się udaje)
Przepisz na biszkopt, który zawsze się udaje! Idealnie równy i puszysty!
Składniki na biszkopt (tortownica średnicy 24cm)
5 jajek kasy L w temperaturze pokojowej
½ szklanki mąki pszennej (70 g)
½ szklanki mąki ziemniaczanej (70 g)
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków (130 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie biszkopt:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.
W mniejszej misce mieszamy mąki i proszek do pieczenia. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany. Dodajemy w trzech partiach cukier, miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Do ubitej masy w dwóch partiach wsypujemy suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką a następnie chwilę mikserem na najniższych obrotach. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 165 st. C z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem biszkopt sprawdzamy patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy, a ciasto przy krawędzi jest leciutko pomarszczone biszkopt jest gotowy. Wyjmujemy go z piekarnika zrzucając energicznie z ok. 15 cm na blat. Biszkopt zostawiamy na ok. 5 minut w formie, a następnie za pomocą cienkiego noża odkrawamy od krawędzi formy i zdejmujemy obręcz tortownicy. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Puszysty biszkopt gotowy do przełożenia ulubionym kremem!
Smacznego!
wspanialy 🙂
bardzo smaczny biszkopt 🙂
Co zrobić aby biszkopt po upieczeniu był równy? Mi zawsze robi się „górka” na środku…
Witam, aby biszkopt równo wyrósł ubijamy najpierw dokładnie białka stopniowo dodajemy cukier nawet po łyżce, później po żółtku i przesianą mąk wmieszujem jak najdelikatniej, aby nie naruszyć struktury piany. Produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Biszkopt wstawiamy do nagrzanego piekarnika u mnie 165 st.C z teroobiegiem ( go też trzeba wyczuć bo może to być w innym np.160 st.C). Najważniejsze, to zaraz po wyjęciu z piekarnika rzucam ciastem na blat z wysokości ok.50cm.Powinien wyjść równy.