Babka wielkanocna
Wilgotna, maślana, rozpływająca się w ustach … baba wielkanocna
Składniki na dużą formę na babkę (średnica 24 cm):
200 g miękkiego masła plus trochę do natłuszczenia formy
150 ml oleju rzepakowego
300 g cukru
6 jajek
szczypta soli
400 g mąki pszennej
70 ml mleka
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Dużą formę na babkę nasmarować masłem i oprószyć mąką.
Do misy miksera włożyć masło, jajka i cukier utrzeć składniki na jednolita masę. Dodać olej, mąkę, proszek, sól i mleko. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste dodajemy jeszcze odrobinę mleka.
Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok 1 godziny (do suchego patyczka) w temperaturze 180 st.C (piekę z termoobiegiem).
Po 10 minutach ciasto wyjmujemy z formy i smarujemy, za pomocą pędzla, lukrem lub roztopioną czekoladą.
Smacznego!
Super babeczka i ten lukier <3!
Właśnie jestem na etapie poszukiwania przepisów na Wielkanoc. Organizujemy zwykle wielką rodziną imprezę, każdy coś na ten dzień przygotowuje. Jeśli chodzi o mnie, to staram się zwykle zrobić coś ze słodkości. Szczególnie, że uwielbiam pieczenie 🙂
Przepis na mazurka mam, szukałam jednak przepisu na babke wielkanocną. I jak widać, już znalazłam!