Chicken burger
Chicken burgery, czyli burgery z mięsem z kurczaka … świetny sposób na wykorzystanie resztek pieczeni z poprzedniego dnia, a zarazem pomysł na pyszny i szybki obiad lub kolację. Polecam!
Składniki:
6 ulubionych bułek
2 upieczone piersi z kurczaka ( ja zużyłam mięso z piersi z kurczaka, które zostało z niedzielnego obiadu, zobacz przepis na perfekcyjnie upieczonego kurczaka)
2-3 garście rukoli
Składniki na prosty sos majonezowo- musztardowy
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
Składniki na prosty sos majonezowo- ketchupowy
2 łyżki majonezu
2-3 łyżki ketchupu
Wykonanie:
Przygotowanie sosy:
Potrzebne nam będą dwie miseczki. Do jednej przekładamy majonez i musztardę, do drugiej majonez i ketchup. Zawartość każdej miseczki dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Jeżeli używacie resztek mięsa z poprzedniego obiadu wystarczy je tylko podgrzać. Jeżeli pieczenie mięso należy je umyć, osuszyć przyprawić solą pieprzem, czerwoną papryka i zgrillować na patelni grillowej z obu stron na złoty kolor.
Bułki przekrawamy na pół, układamy na grillu i podpiekamy do czasu aż się ładnie zarumienią.
Składamy burgery. Podpieczone bułki smarujemy ulubionym sosem, rozkładamy rukolę, układamy gorące mięso i przykrywamy drugą częścią bułki. Podajemy.
Smacznego!
Wygląda cudnie. Aż się głodny zrobiłem 😀