Chipsy z jarmużu

Zdrowe, smaczne i szybkie w przygotowani chipsy z jarmużu. Do chrupania same lub jako dodatek do zup kremów lub sałatek.

czipsy z jarmużu (2)-2czipsy z jarmużu (29)-3

Składniki:

3-4 liście jarmużu ( u mnie jarmuż scarlet fioletowy)

3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

1/2 łyżki soli morskiej

1/2 łyżki czerwonej słodkiej papryki

1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

szczypta chili

Wykonanie:

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiony na 150 st. z termoobiegiem.

Liście jarmużu myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. Z liści wykrawamy twarde

części. Jarmuż kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki.

Do większej miski wlewamy oliwę oraz wsypujemy paprykę, sól, pieprz oraz chili. Mieszany i wyrzucany kawałki liści jarmużu. Najlepiej rękoma mieszamy i obtaczamy oliwą z przyprawami kawałki listków. Jarmuż luźno rozkładamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na ok. 5-6 minut. Sprawdzamy międzyczasie czy chipsy są już gotowy. W razie potrzeby skracany lub wydłużamy

okres pieczenia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa