Chipsy z jarmużu
Zdrowe, smaczne i szybkie w przygotowani chipsy z jarmużu. Do chrupania same lub jako dodatek do zup kremów lub sałatek.
Składniki:
3-4 liście jarmużu ( u mnie jarmuż scarlet fioletowy)
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1/2 łyżki soli morskiej
1/2 łyżki czerwonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
szczypta chili
Wykonanie:
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiony na 150 st. z termoobiegiem.
Liście jarmużu myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. Z liści wykrawamy twarde
części. Jarmuż kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki.
Do większej miski wlewamy oliwę oraz wsypujemy paprykę, sól, pieprz oraz chili. Mieszany i wyrzucany kawałki liści jarmużu. Najlepiej rękoma mieszamy i obtaczamy oliwą z przyprawami kawałki listków. Jarmuż luźno rozkładamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na ok. 5-6 minut. Sprawdzamy międzyczasie czy chipsy są już gotowy. W razie potrzeby skracany lub wydłużamy
okres pieczenia.
Smacznego!
Dodaj komentarz