Ciasteczka z kaszy jaglanej
Ciasteczka z kaszy jaglanej … bez jajek i cukru … z dodatkiem orzechów, żurawiny i sezamu. Pyszne i zdrowe! U mnie z odrobiną gorzkiej czekolady, ale można pominąć.
Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 łyżka mąki kukurydzianej lub kasztanowej
2 łyżki oleju kokosowego
½ szklanki wody
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
½ szklanki suszonej, posiekanej żurawiany
1/3 szklanki ziaren sezamu
Dodatkowo:
50 g gorzkiej czekolady min. 70%
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Dwie formy z wyposażenia piekarnik wykładamy papierem do pieczenia.
Ugotowaną kasze jaglaną, najlepiej jeszcze ciepłą przekładamy do miski dodajemy mąkę i roztopiony olej kokosowy. Składniki wyrabiamy ręką dolewając wody. Gdy ciasto będzie miało zwartą konsystencje dodajemy posiekane orzech, żurawinę oraz sezam. Ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (dla ułatwieni ręce możemy zwilżyć wodą) i spłaszczamy do pół centymetrowej grubości. Ciasteczka układamy na blasze i pieczemy do czasu aż zaczną się rumienić, ok. 25 minut.
Po upieczeniu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Smacznego!
Źródło: „Jaglany detoks” Marek Zaremba
ile to suche jkaszy?
Około 2/3 szklanki, ja gotuje zawsze więcej bo dużo jej jemy:-)