Ciasteczka z kaszy jaglanej

Ciasteczka z kaszy jaglanej … bez  jajek i cukru … z dodatkiem orzechów, żurawiny i sezamu. Pyszne i zdrowe! U mnie z odrobiną gorzkiej czekolady, ale można pominąć.

ciasteczka z kaszy jaglanej (3)

Składniki:

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1 łyżka mąki kukurydzianej lub kasztanowej

2 łyżki oleju kokosowego

½ szklanki wody

½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

½ szklanki suszonej, posiekanej żurawiany

1/3 szklanki ziaren sezamu

Dodatkowo:

50 g gorzkiej czekolady min. 70%

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Dwie formy z wyposażenia piekarnik wykładamy papierem do pieczenia.

Ugotowaną kasze jaglaną, najlepiej jeszcze ciepłą przekładamy do miski dodajemy mąkę i roztopiony olej kokosowy. Składniki wyrabiamy ręką dolewając wody. Gdy ciasto będzie miało zwartą konsystencje dodajemy posiekane orzech, żurawinę oraz sezam. Ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (dla ułatwieni ręce możemy zwilżyć wodą) i spłaszczamy do pół centymetrowej grubości. Ciasteczka układamy na blasze i pieczemy do czasu aż zaczną się rumienić, ok. 25 minut.

Po upieczeniu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Smacznego!

ciasteczka z kaszy jaglanej (15)

Źródło: „Jaglany detoks” Marek  Zaremba

2 odpowiedzi na „Ciasteczka z kaszy jaglanej”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa