Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe to jedno z tych ciast, które mogę jeść na okrągło (oczywiście nie jem codziennie, bo wiadomo „boczki” 😉  ale gdyby nie taki właśnie skutek uczony jadłabym codziennie … ale cóż mimo takiego mojego „fit” podejścia i tak piekę ciasto drożdżowe bardzoooo często, czy to w postaci placka drożdżowego, zawijanych drożdżówek z różnymi owocami  … czy to wytrawnej pizzy lub słodkich bułeczek … bo po prostu … drożdżowe całą rodziną uwielbiamy!!!

Dziś mam dla Was klasyczny przepis na placek drożdżowy z truskawkami, kruszonką i lukrem. Puszysty, wilgotny, słodki i pachnący obłędnie truskawkami! Ciasto dobre na weekend i na co dzień, na podjęcie gości i na rodzinny piknik. Polecam!

Składniki na ciasto drożdżowe:

ok. 650 g mąki pszennej

50 g świeżych drożdży

100 g  masła  

¾ szklanki cukru

400 ml ciepłego mleka

2 jajka

szczypta soli

1 kg truskawek

Składniki na kruszonkę:

ok. ½ szklanki mąki pszennej

50 g zimnego masła

2-3 łyżki cukru

1 łyżka oleju rzepakowego

Składniki na lukier:

¾ szklanki cukru pudru

1-2 łyżeczki gorącej wody

Wykonanie:

Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i trochę mąki, zalewamy ciepłym mlekiem (ok. 1/4 szklanki). Rozrobiony zaczyn powinien mieć konsystencje gęstej śmietany. Składniki mieszamy i odstawiamy do czasu aż drożdże zaczną pracować (zaczną rosnąć).

Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy jajka. W garnku podgrzewamy mleko z masłem i cukrem. Ciepłe (niegorące!) mleko z masłem wlewamy do miski z mąką i jajkami, dodajemy zaczyn drożdżowy. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub mikserem z końcówką haka. Masę wyrabiamy kilka minut, aby stało się gładkie i elastyczne.

Ciasto przykrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).

Truskawki myjemy, osuszamy i jeśli są duże kroimy na mniejsze części.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch układamy pokrojone truskawki.  Odstawiamy.

Do miski, w której wyrabialiśmy ciasto drożdżowe wsypujemy wszystkie suche składniki na kruszonkę (mąkę i cuukier), dodajemy pokrojone w kostkę masło i olej. Składniki wyrabiamy ręką formują kruszonki. Kruszonkę posypujemy ciasto.

Drożdżówkę pieczemy ok. 35 -40 min. w temperaturze 180oC z termoobiegiem lub w 200 stopniach bez termoobiegu do czasu aż ładnie się zarumieni (wszystko zelży od piekarnika, musicie go wyczuć, czasem się też zdarza, że wstawiam ciasto drożdżowe do nagrzanego piekarnik bez termoobiegu a na ok. 15 przed końcem pieczenia go włączam). Jeszcze ciepłą drożdżówkę polewamy lukrem (cukier puder wymieszany z odrobiną wody).

Smacznego!

4 odpowiedzi na „Ciasto drożdżowe z truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa