Ciasto Mocha
Ciasto dla amatorów KAWY i CZEKOLADY 🙂 … wilgotne, ciężkie ale cudownie rozpływające się w ustach … z wyraźnie wyczuwalną kawową nutą … idealne do filiżanki dobrej kawy! Dodatkowo bardzo proste i szybkie w przygotowaniu! Dla mnie pycha!
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
250 ml mocnej czarnej kawy
150 g masła
200 g cukru
115 g mąki pszennej
40 g mąki kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
1 jajko
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 160 st. C. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.
W większym rondlu umieszczamy masło i połamaną czekoladę, dodajemy cukier i wlewamy kawę. Składniki delikatnie podgrzewamy do czasu rozpuszczenia masła i czekolady. Rondel zdejmujemy z panika.
W misce mieszamy mąki, wbijamy jajko, mieszamy i dodajemy do masy kawowo-czekoladowej. Masę blendujemy do czasu połącznie się wszystkich składników. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 50 -55 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto pozostawiamy na 10 min w tortownicy, po tym czasie ściągamy obręcz i odstawiamy do wystygnięcia. Podajemy posypane kakao.
Źródło przepisu: „Kawa, sekrety baristy”, przepis autorstwa Michelle Keogh
Jestem ogromnym miłośnikiem słodyczy i kawy, ale przepis na ciasto z dodatkiem mocnej kawy i to w ilości aż 250 ml to dla mnie nowość. Bardzo jestem ciekaw jak smakuje takie ciasto.
Jaka kawa została użyta do tego przepisy? Czy ma to być zwykła rozpuszczalna czy może coś z wyższej półki?
Do upieczenie ciasta dałam kawę z ekspresu ciśnieniowego, ale spokojnie sprawdzi się również kawa zaparzona po turecku (najlepiej z dwóch kopiastych łyżeczek), rozpuszczalna ewentualnie też może być. Ciasto pyszne, polecam.
Deser chyba nie jest tak bardzo kaloryczny a nawet bym powiedział, że jest nawet zdrowy. A może by dodać do tego ciasta jakiegoś alkoholu? Byłoby bardziej soczyste oraz aromatyczne. Ciasto prezentuje się znakomicie, z chęcią takiego spróbuje 🙂
Czy w przepisie nie powinno być dodatku proszku do pieczenia lub sody?
Nie. nie ma w przepisie sody ani proszku, ciasto delikatnie podrośnie.