Cukinia zapiekana w śmietanie
Pomysł na cukinię … cukinie podpiekamy z oliwą w piekarniku, zalewamy śmietaną, posypujemy potartym serem i zapiekamy w towarzystwie świeżego koperku. Prosto, szybko i smacznie!
Składniki:
1 duża cukinia lub dwie małe
2 łyżki oliwy extra vergine
200 ml śmietany 18%
100 g ulubionego żółtego sera
1 jajko
sól, pieprz do smaku
1 łyżka świeżego koperku
Wykonanie:
Cukinię myjemy, jeśli ma twardą skórka obieramy, pozbawiamy nasion, a następnie kroimy w talarki. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, rozkładamy cukinie, solimy i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.
W mały naczyniu rozbełtujemy jajko ze śmietaną, pieprzem i koperkiem. Mieszaniną zalewamy podpieczoną cukinię na wierzch ścieramy ser i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.
Smacznego!
pyszniusie !!!
Wygląda bardzo apetycznie. Przy okazji pozwolę sobie skorzystać z pomysłu 🙂
a bez jajek może być? bo wnuk mój jest zagorzałym wege i obrońca życia każdego. pozdrawiam. ela
Też może być
Ja zamiast jajek dodaje 2 łyżki mleka
Też będzie ok, ale jajako ma na celu zagęszczenie masy
Jest wegetarianinem czy weganem? Może śmietany też nie je…
No właśnie, ta śmietana 🙁 Co w zamian? Może mleczko kokosowe?
Naczynie przykrywamy czy nie?
Nie ma potrzeby, cukinię można piec krócej, najlepiej w trakcie sprawdzić widelcem czy jest miękke
Zapiekanka wyszła rewelacyjna pyszna super danie ,połączenie ziemniakow cukini i mięsa z sosem pomidorowym do tego przyprawilam swoimi ulubionymi przyprawami jednym słowem pace lizać
cieszę się 🙂
Cukinia w tej wersji – zaskakująca i pyszna.