Czekoladowo-śliwkowe mini serniczki
Małe serniczki upieczone w formie na muffiny … bardzo czekoladowe z wyszuwalną śliwkową nutą …
Składniki na 12 sztuk:
300 g twarogu
1 szklanka cukru
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka klasy M
2 łyżki kakao
¼ szklanki śmietany kremówki 36%
50 g gorzkiej czekolady 70%
14-16 śliwek
Dodatkowo:
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki soku ze śliwek
2 łyżki syropu z agawy
Wykonanie:
Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki. Owoce przekładamy na patelnię zasypujemy 1/2 szklanki cukru i doprowadzamy do wrzenia. Sok ze śliwek odlewamy ( ja otrzymałam pół szklanki soku). Owoce trzymamy na wolnym ogniu do czasu, aż śliwki się rozpadną a sos zredukuje i stanie gęsty. Do gorącego sosu dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do czasu, aż czekolada sie rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.
Blachę na muffiny wykładamy papilotkami. Odstawiamy. W podgrzanej śmietanie rozmieszujemy kakao i pół szklanki cukru. Odstawiamy. Twaróg blendujemy na gładką masę. Do sera dodajemy mąkę ziemniaczaną, śmietanę z kakao i cukrem, oraz jajka, blendujemy, a następnie dodajemy śliwkową masę. Całość miksujemy do uzyskania gładkie, jednolitej masy. Masę serową wykładamy do papilotek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. C na ok. 30 minut. Serniczki odstawiamy do wystygnięcia, a następnie polewamy polewą czekoladową i wstawiamy na minimum 2-3 godziny do lodówki.
Polewa czekoladowo -śliwkowa
W małym rondelku na średniej mocy palnika rozpuszczamy czekoladą z sokiem ze śliwek oraz syropem z agawy. Mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy, na kilka minut odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dekorujemy nią serniczki.
Smacznego!
Ależ one bosko wyglądają! Zjadłabym… 🙂