Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Zapach drożdżowego ciasta rozchodzący się po domu … przepiękne odczucie 🙂  i jednocześnie to znak, że ciasto drożdżowe w piekarniku! Tym razem u  mnie  … rumiane, puszyste drożdżówki z kruszonką i rabarbarem … Idealne do filiżanki dobrej kawy lub ulubionej herbaty. Polecam sprawdzony i przetestowany niejednokrotnie przepis  🙂

Składniki na ok. 14-15 drożdżówek

500 g mąki pszennej

50 g świeżych drożdży

1 ½ szklanki ciepłego mleka

100 g masła

2 jajka

½ szklanki cukru

szczypta soli

Składniki na kruszonkę

¾ szklanki mąki pszennej

70 g masła

½ szklanki cukru

1 cukier waniliowy

¼ szklanki oleju

Dodatkowo:

2-3 łodygi rabarbaru (umyte i pokrojone na ok. 1-2 cm kawałki)

Składniki na lukier:

1 szklanka cukru pudru

1-2 łyżki gorącej wody

Wykonanie:

Do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto rozkruszmy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, 1-2 łyżki mąki oraz trochę ciepłego mleka (ok. 1/4szklanki). Składniki rozcieramy za pomocą widelca i odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce. Jeśli drożdże w tym czasie zaczną pracować, czyli pojawią się pęcherzyki powietrza lub trochę podrosną to znaczy ze zaczyn drożdżowy jest ok, drożdże nie były stare.

W rondlu podgrzewamy mleko z masłem i cukrem. Do miski z zaczynem przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz roztrzepane jajka. Następnie wlewamy ciepłe (niegorące!) mleko z masłem i cukrem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówką haka. Ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 190 st. C  (bez termoobiegu).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, chwilę wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Każdą część sprężystego ciasta rozciągamy formując prostokąty grubości ok. 1 cm. Prostokąty kroimy na ok. 1,5 cm paski. Każdy pasek zwijamy w ślimaka dodatkowo skręcając go podczas zwijania. Tak uformowane drożdżówki przekładamy w sporych odstępach na blachy. Odstawiamy i przygotowujemy kruszonkę.

Do miski wsypujemy mąkę, cukry, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki mieszamy ręką formując w palcach kruszonkę. Dodajemy olej i czynność powtarzamy.

Na przygotowane drożdżówki rozkładamy kawałki rabarbaru, a następnie posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy na ok. 15-20 min do piekarnika. Drożdżówki będą gotowe, gdy się ładnie zarumienią.

W czasie jak drożdżówki się pieką, przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dolewamy w małych porcjach gorącą wodę i mieszamy. Lukier powinien mieć konsystencje gęstej śmietany.

Upieczone, rumiane drożdżówki zaraz po wyjęciu z piekarnika polewamy lukrem i odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa