Dynia z pieczarkami i kiełbasą
Pomysł na szybki obiad lub kolację … danie jednogarnkowe z dynią z pieczarkami i kiełbasą … doprawiona cząbrem, szczyptą cynamonu i chili. Aromatyczne i rozgrzewające.
Składniki na 2 porcje:
500 g dyni (użyłam dyni olbrzymiej)
3 duże pieczarki
1 cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
150 g wędzonej kiełbasy
½ szklanki wody lub bulionu
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki suszonego cząbru
szczypta cynamonu
świeżo mielony pieprz
sól
szczypta suszonej chili
natka świeżej pietruszki
Wykonanie:
Dynię obieramy ze skórki, kroimy w większą kostkę. Pieczarki oczyszczamy i tniemy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy kiełbasę i cebulę, podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem i solą, chili, majerankiem, cząbrem oraz szczyptom cynamonu. Mieszamy i podsmażamy 1-2 minuty, a następnie podlewamy wodą. Dodajemy dynię i dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut.
Podajmy posypane natką pietruszki z pieczywem lub ulubioną kaszą.
Dodaj komentarz