Gofry z cukinii
Gofry w wersji wytrawnej … na bazie cukinii i żółtego sera z dodatkiem świeżego koperku … idealna przekąska lub dodatek do dań mięsnych, rybnych albo warzywnych … podawane z ulubionymi sosami. Polecam!
Stare zdjęcia poniżej, ale przepis tak samo dobry:)
Składniki:
2 małe cukinie lub 1 większa (ok. 500 g)
200 g żółtego sera (gouda)
2 jajka
½ szklanki mleka
ok.100 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka poszatkowanego świeżego koperku
½ łyżeczki soli
Wykonanie:
Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy z wody i odstawiamy. Ser również ścieramy na tarce. Odstawiamy.
Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz olej. Składniki miksujemy a następnie dodajemy odsączoną cukinię, ser oraz koperek. Mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste, w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto wykładamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy.
Smacznego!
Pomysł ciekawy, a z czym je najlepiej jeść?
Zapraszam do siebie! http://www.make-life-green.blogspot.com
Fantastyczne!! A moja cukinia tak pięknie obrodziła w tym roku, że już nie wiedziałam co z niej zrobić:)
chciałam zapytać czy bardzo czuć sodę ale mi chochlik namieszał 😀
Nie czuć mocno sofy pozdrawiam 🙂
Jak długo piec gofry?
Zależy od mocy gofrownicy, najlepiej sprawdzić kiedy będą złociste