Gofry z jarmużem

Wytrawne gofry z jarmużem  … doskonałe, jako przekąska lub dodatek do dania głównego. Ciekawy sposób na przemycenie dzieciom zdrowego warzywa … jarmuż praktycznie nie wyczuwalny, co z pewnością zadowoli małych smakoszy :).

gofry z jarmużem (3)-2-3 gofry z jarmużem (7)-2-2 gofry z jarmużem (32)-2-2

Składniki:

350 ml mleka

2 jajka

9 kopiastych łyżek mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka zmielonej soli himalajskiej

½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

4 garście posiekanych liści jarmużu (dałam mrożone, ładnie się kruszą)

150 g żółtego sera (gouda)

Wykonanie:

Liście jarmuż myjemy, pozbawiamy twardych części, szatkujemy. Jeśli używacie mrożonego jarmużu wystarczy go pokruszyć. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odstawiamy.

Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz olej. Składniki miksujemy, a następnie dodajemy ser i jarmuż. Mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste, w razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto wykładamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy.

Smacznego!

 

Jedna odpowiedź na „Gofry z jarmużem”

  • Bardzo smaczne gofry. Dałam trochę mniej sera i dwie łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej zamiast zwykłej, która akurat mi się skończyła. Zapisuję przepis żeby jeszcze raz go wykorzystać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa